ГМО: ДОСЛІДЖЕННЯ ТА ВПЛИВ НА ЖИВІ ОРГАНІЗМИ

Організми, створені шляхом введення в ДНК рослини, тварини або мікроорганізму сторонніх генів.

Генетично модифіковані організми (ГМО) або трансгени – це організми, створені шляхом введення в ДНК рослини, тварини або мікроорганізму сторонніх генів.

Виробництво продуктів з використанням генетично модифікованих організмів (ГМО) зростає у світі величезними темпами. Продукти з ГМО не відрізняються від звичайних ні смаком, ні кольором, ні запахом. Їх використовують для виробництва ковбас, сосисок, сиру, консервів, пива, чіпсів, різних соусів, олій, супів швидкого приготування, шоколаду, сиропів та навіть дитячого харчування. У ході наукових досліджень було встановлено, що у пацюків, які споживали модифіковану картоплю, почав знижуватися імунітет. Після споживання генетично модифікованих помідорів у тварин були знайдені порушення тканин шлунку, зменшився об’єм мозку, виникло ураження печінки, селезінки, кишкового тракту, статевих залоз тощо.

Історія досліджень ГМО

Генетично модифіковані організми (ГМО) або трансгени – це організми, створені шляхом введення в ДНК рослини, тварини або мікроорганізму сторонніх генів. Першим ГМО була кишкова паличка, яку створили у 1973 році. Значного поширення набули ГМО в біотехнологічній промисловості для виробництва лікарських препаратів, наприклад інсуліну, інтерферону. У 90-х роках ХХ століття інтенсивно велися роботи зі створення трансгенних рослин. Серед них: кукурудза, соя, ріпак, бавовник. Трансгенні рослини стійкі до гербіцидів, шкідників, вірусів, посухи. Це дає можливість певній рослині бути невразливою до хімікатів, які є смертельно небезпечними для інших. Внаслідок цього поле звільняється від усіх бур’янів, а культури, стійкі до гербіциду, виживають. Звісно, економічні переваги вирощування генетично модифікованих рослин завдяки цьому стають незаперечними.

Можливий вплив на організм людини

Наукові дослідження свідчать про те, що перенесення деяких генетичних ділянок у нові культури може стати джерелом алергічних реакцій у людей, які раніше на цей продукт такої реакції не мали. Наприклад, перенесення генів бразильського горіха в сою (для збільшення вмісту білка) зробило її небезпечною для людей, які мають алергію на горіхи. Більшість відомих трансгенних рослин, стійких до гербіцидів, здатні їх акумулювати. Підтвердженням цього є досліди на пацюках, що споживали генетично модифіковану сою, стійку до гербіциду. Ці тварини давали неповноцінне наступне покоління, де більше 50% пацюків були нежиттєздатними.

Також, вплив на здоров’я людини можуть чинити "нові" білки, що з’являються в модифікованих рослинах. В процесі створення ГМО неможливо передбачити, в яку саме ділянку геному вбудується новий ген. Стабільність геному рослини порушується, що призводить до появи токсичних властивостей продукту. Вчені наполягають повністю виключити ГМО зі складу дитячого харчування. Дитячий організм гостро реагує на “чужі” білки, до яких він не адаптований. Звідси і висока алергійна чутливість. Починаючи з 2004 року у країнах Європейського Союзу використання ГМО в продуктах дитячого харчування, призначеного дітям до 4-х років, повністю заборонено.

Міжнародна практика

Більшість країн розпочала рух за створення зон, вільних від ГМО. У січні 2000 року було схвалено Протокол про біобезпеку, відомий як Картахенський протокол. Документ набрав чинності 2003 року після того, як його ратифікували 50 країн світу. Україна приєдналася до нього у 2002 році. Протокол декларує правила обробки та використання всіх живих змінених організмів, які можуть несприятливо впливати на здоров'я людини.

Незважаючи на це, продукція з ГМО починає домінувати на світовому продовольчому ринку. Зараз вчені шукають шляхи створення нового покоління безпечних ГМО, які б підвищили продуктивність сільськогосподарського виробництва та були безпечними для людини.

Порада:

Купуючи продукти харчування, звертайте увагу на наявність в них таких компонентів як: кукурудзяна олія, кукурудзяний сироп, кукурудзяний крохмаль, соєвий білок, соєва олія, лецитин, соєвий соус, бавовняна олія. Наявність цих складників з великою ймовірністю може свідчити про вміст ГМО.


 // Автор:

Банер

Карта