Особливості харчування і питного режиму взимку

Правильний питний режим

Короткий світловий день, одноманіття кольорів, низькі температури, сильний вітер, збільшення захворюваності, дефіцит свіжих овочів та фруктів – ось основні фактори напруги для нашого організму взимку. Допомогти йому адаптуватися до зимового сезону, зберігши працездатність та стійкість до хворіб, ми можемо забезпечивши адекватний раціон і питний режим.

Так, в холод організм продукує більше тепла для обігріву, а тому більше енергії витрачає. Частина її буде взята із запасів жирової тканини, але вагома частка має надійти з їжею. Закономірність така – чим більш інтенсивними є біохімічні реакції в тілі, тим більше теплоти буде вироблятися для обігріву. Тому висококалорійна їжа, яка вимагає тривалого травлення, дасть тілу більше тепла й достатньо енергії для іншої діяльності. Передусім це - тваринні білки. Рекомендують два-три рази на тиждень споживати страви з риби, а в інші дні – телятину, індичку, курку, а також молочні продукти в достатній кількості.

Важливим компонентом зимового столу мають бути складні вуглеводи – борошняні вироби та крупи і злаки. Овочі та фрукти є незамінними взимку, але сезонні, оскільки в цей час містять максимальну кількість вітамінів, особливо А, Е, С. Це - морква, цибуля, часник, буряк, картопля, капуста, гарбуз, ріпа, яблука, груші. Дуже корисним буде вживання квашеної капусти, огірків, помідорів, адже вони зберегли багато вітаміну С. Заморожені з літа ягоди та фрукти чудово доповнять зимовий раціон.

В зимовий час не рекомендують зменшувати кількість жирів у раціоні. Споживаймо вершкове масло, сало, рослинні олії.

Сухофрукти та горіхи допоможуть взимку швидко збагатитися глюкозою та фруктозою, жирами, клітковиною і вітамінами. Звісно, зимова дієта є калорійною, і навряд чи дозволить схуднути, але є необхідною для забезпечення нормального обміну речовин при підвищених енерготратах, адекватну роботу імунної системи й необхідний рівень фізичної та розумової працездатності. Тримати форму допоможуть прогулянки на свіжому зимовому повітрі, зимові види спорту.

Споживання їжі часто, але малими порціями, убезпечить від переїдання. Правильний питний режим також допоможе не набрати зайвого.

Взимку питний режим треба пристосовувати до особливостей сезону. Найперше тому, що організм активно втрачає воду через шкіру (холод і вітер її висушують). Також інтенсивнішим стає сечоутворення з метою обігріву (робота нирок супроводжується утворенням великої кількості тепла). Дихаючи ротом втрачаємо воду з випаровуванням. Отже чиста питна вода повинна споживатися зимою поряд із теплими узварами, чаями та кавою, які швидко зігрівають і дають відчуття ситості. Дати тілові воду можна і з’ївши мандарини, апельсин чи огірки.

В морозну погоду перед активним днем у парку чи на схилі організмові не дасть змерзнути правильний одяг, ситна їжа і доступ до теплого пиття.

 

Олеся Мороз.
Кандидат біологічних наук, фізіолог
medfond.com


 // Автор:

Банер

Карта