Реальна протидія поширенню ВІЛ/СНІД: Україна презентувала кроки у подоланні хвороби

Українська делегація розказала про національні заходи протидії епідемії СНІДу.

В Україні офіціино зареєстровано 324 434 випадки ВІЛ-інфекції у тому числі 106 642 випадків захворювання на СНІД. Наша країна впроваджує нові підходи до викорінення ВІЛ/СНІДу та має усі шанси стати позитивним прикладом у зниженні нових випадків ВІЛ-інфекції та зменшенні смертності від СНІДу в регіоні.

В Україні відбувається низка важливих заходів, які сприяють протидії поширенню хвороби:

Впровадження наймасштабніших серед країн Східної Європи та Центральної Азії профілактичні програми для груп ризику.

Уже закуплено антиретровірусну терапію для 140 тисяч пацієнтів.

Впровадження підходу “test and treat”: абсолютно усі пацієнти, у яких виявлено ВІЛ, одразу отримуватимуть життєво необхідне лікування - антиретровірусну терапію.

Зміна алгоритмів тестування - широко використовуватимуться швидкі тести на ВІЛ у роботі сімейних лікарів та терапевтів. Лікар первинної допомоги допомагатиме визначитися щодо  необхідності тестування для тих пацієнтів, які дійсно цього потребують.

Реалізація програми замісної терапії за державні кошти. Досвід України є унікальним - ми є єдиною країною в регіоні, яка впроваджує таку програму за державні кошти.

Водночас з позитивною динамікою по всій країні, через окупацію Криму досі немає доступу до пацієнтів та інформації, чи отримують люди з ВІЛ/СНІДом на тих територіях життєво необхідне лікування. Завдяки міжнародним організаціям та фондам, з 2015 року люди, що живуть на тимчасово окупованих територіях на Сході України, почали отримувати необхідне лікування (АРТ).  Глобальний фонд фінансує програму по закупівлі необхідних препаратів, а поставки їх на місця здійснює міжнародний фонд ЮНІСЕФ.

“Нам вдалося налагодити ситуацію з лікуванням людей, що живуть на підконтрольних Україні територіях. Але люди на захоплених Росією українських територіях через військові дії довгий час не могли вчасно отримати необхідні препарати. Існували перерви у прийомі АРТ, що має негативні наслідки для здоров’я. Наразі ми не маємо достовірних даних щодо кількості смертей пацієнтів, спричинених цим, або про теперішню ситуацію з поширенням хвороби на територіях, що не є під контролем України,” - підкреслила в.о. міністра охорони здоров’я доктор Уляна Супрун під час міністерського діалогу з питань політики щодо ВІЛ та супутніх захворювань у Східній Європі та Центральній Азії в рамках міжнародної конференції з протидії СНІДу в Амстердамі.

Джерело: moz.gov.ua


 // Автор:

Банер

Карта