Чому важлива інтеграція послуг охорони психічного здоров’я у систему первинної медичної допомоги

Багато хто вважає, що проблеми у сфері психічного здоров’я виникають лише у невеликої групи населення

Інша поширена думка, що психічні захворювання невиліковні, хоча відомо, що ефективне лікування існує та може успішно реалізовуватися на рівні первинної ланки надання медичної допомоги.

Дехто переконаний, що люди, які мають психічні порушення є жорстокими та неврівноваженими і тому повинні бути ізольованими, коли ж, насправді, більшість тих, хто хворіє, не схильні до агресивних дій щодо інших осіб. Більшість людей, які хворіють психічними розладами можуть повноцінно жити та працювати в суспільстві.

7 причин для інтеграції послуг охорони психічного здоров’я у систему первинної медичної допомоги

1. Психічне та фізичне здоров’я взаємопов’язані

Люди, які страждають психічними розладами, часто не можуть дбати про своє здоров’я настільки ефективно, як люди, які не мають проблем у психічній сфері. Багато людей також страждає від фізичних та психічних проблем зі здоров’ям одночасно.

Інтегрована первинна медична допомога забезпечує отримання лікування у цілісний спосіб: людям з соматичними (фізичними) проблемами надається допомога при психічних розладах і здійснюється нагляд за фізичним здоров’ям людей, які страждають на психічні розлади.

2. Допомога людям із психічними розладами надається не в повному обсязі

В усіх країнах поширеність психічних розладів серед населення є набагато вищою у порівнянні з фактичною кількістю людей, які отримують лікування та догляд.

Медична допомога спеціальних служб та послуг для надання допомоги людям із психічними розладами на первинній ланці суттєво підвищує ефективність лікування та догляду.

3. Допомога у сфері психічного здоров’я на первинній ланці покращує доступ населення до спеціалістів та фахових послуг

Коли психічне здоров’я інтегроване в систему первинної медичної допомоги, люди можуть отримати доступ до послуг з охорони психічного здоров’я ближче до місця свого проживання.

При цьому сім’я та близьке оточення пацієнта активно залучаються у лікувальний процес, підтримують його у повсякденній діяльності, що є доброю передумовою для одужання.

 4. Первинна медична допомога у галузі психічного здоров’я сприяє дотриманню прав людини

Послуги, які надаються людям із психічними розладами на рівні первинної медичної допомоги, мінімізують стигму та дискримінацію у суспільстві. Вони також зменшують ризик порушення прав людини, що може спостерігатися у психіатричних інституціях та інтернатах.

5. Первинна медична допомога у галузі психічного здоров’я є фінансово доступнішою та економічно ефективнішою

Послуги, які надаються особам із психічними розладами на рівні первинної ланки медичної допомоги є економічно доступнішими, ніж лікування у психіатричному стаціонарі. Суттєво менше коштів затрачається на лікування з бюджету.

Пацієнти та члени їхніх сімей не витрачають додаткові гроші на пошук фахівців та транспорт. Таким чином, лікування поширених психічних розладів є економічно ефективнішим, а інвестиції з боку держави можуть бути використані більш раціонально.

6. Первинна медична допомога у сфері психічного здоров’я сприяє кращим результатам лікування

Більшість людей, які страждають психічними розладами та отримують допомогу на первинній ланці системи охорони здоров’я, мають добрі результати лікування за умови налагодженої мережі послуг на вторинному рівні надання медичної допомоги та у громаді.

7. Соціальне та економічне навантаження, пов’язане з психічними розладами

Психічні розлади поширені в усіх суспільствах. Людина, яка страждає психічним захворюванням, потребує тривалого лікування та реабілітації. Близьке оточення пацієнта (батьки, родичі) також залучені у лікувальний та реабілітаційний процес. Це потребує значного соціального та матеріального ресурсу, що позначається на економіці суспільства в цілому. ?
Джерело: tribuna.sumy.ua


 // Автор:

Банер

Карта