МОЗ вживає посилені заходи з вакцинації проти кору

Низький рівень вакцинації у минулі роки став основною причиною спалаху кору в Україні, який триває і досі.

Міністерство охорони здоров’я закликає якнайшвидше надолужити пропущені щеплення. Рівень вакцинації дітей та дорослих у 98% дозволить попередити смертність та госпіталізацію від кору.

За даними Центру громадського здоров’я МОЗ України, впродовж перших трьох тижнів 2018 року на кір захворіли 2084 людей – 1375 дітей і 709 дорослих.

«Уже в цьому році госпіталізовано 1398 людей, серед них – 857 дітей. Лабораторно підтверджений діагноз у 169 людей. У січні в Одеській області померли троє людей: 1 дорослий і 2 дітей», - зазначив Володимир Курпіта, переможець відкритого конкурсу на посаду Генерального директора Центру громадського здоров’я МОЗ України.

Найбільший рівень захворюваності, як і тиждень тому, спостерігається в Івано-Франківській (463 випадки захворювання), Чернівецькій (333), Закарпатській (331), Одеській (265) областях. Найменша кількість випадків захворювання – у Харківській, Рівненський (по 1 випадку), Луганській (2), Житомирській (3), Волинській (5), Черкаській (7) областях. Не зафіксовані випадки захворювання цього року у Чернігівській і Сумській областях.

Ліків від кору не існує, єдиний надійний метод профілактики захворювання — вакцинація.

Кір є одним з найбільш заразних захворювань, відомих у світі, однією з головних причин дитячої смертності. Інкубаційний період кору (тобто період, коли симптоми ще не проявляються) становить 6—21 днів. Згодом з’являються такі симптоми як висока температура, головний біль, нежить, сухий кашель, збільшення лімфовузлів, запалення слизової оболонки очей (сльозотеча, світлобоязнь, гнійні виділення), пронос та блювота. На 4—5 день хвороби з’являється червоний висип, який починається зі шкіри голови й обличчя, а згодом розповсюджується на все тіло. Хвороба із симптомами триває до 4 тижнів і більше.

Минулого року вдалося суттєво підняти рівень планової вакцинації проти кору, паротиту і краснухи (КПК): згідно з календарем щеплень, вакциною КПК були вакциновано 93,4% дітей 1 року по всій Україні і 90,7% дітей 6 років.

«Важливо підняти і рівень охоплення вакцинацією дітей інших вікових груп, які пропустили свої щеплення. Саме низький рівень вакцинації у минулі роки став основною причиною спалаху кору в Україні. Закликаємо батьків якнайшвидше надолужтити пропущені щеплення. Щоби попередити смертність та госпіталізацію від кору, нам необхідно досягти рівня вакцинації дітей та дорослих у 98%», – підкреслив Федір Лапій, експерт МОЗ України за напрямками «Інфекційні хвороби, дитячі інфекційні хвороби. Паразитологія».

Нагадаємо, що з серпня 2017 працює оперативний штаб МОЗ з реагуванняна ситуацію з кором в Україні (Наказ МОЗ України від 05.07.2017 № 763). З вересня в Україні тривають заходи з посиленої вакцинації (Наказ МОЗ від 11.09.2017 № 1082 «Про проведення заходів щодо імунізації населення проти кору в Україні»).

На 23 січня 2018 року залишок вакцин загалом по Україні становить 371 тисяч доз.

МОЗ постійно реагує на звернення з регіонів і оперативно здійснює перерозподіл вакцин з одних областей у ті, де є недостатня кількість.

Джерело: http://moz.gov.ua


 // Автор:

Банер

Карта