Останній місяць зими: як вбити авітаміноз

До весни залишився лише місяць. Між тим, лікарі кажуть, що цей час -- найважчий період для організму.

Він виснажений боротьбою з зимовими вірусами, холодом, стресами. Та ще й на фоні небагатого на вітаміни харчування дається взнаки авітаміноз.

Кажуть, сьогодні на авітаміноз потерпають майже 90% населення. А що ж тоді їсти, якщо навкруги лише "минулорічна" картопля та парникові овочі? На ці питання відповідає Олена Решетник, сімейний лікар вищої категорії.

-- Зараз більшість з нас переживають астенію -- це і загальне виснаження організму після боротьби з зимовими вірусами, і наслідки тривалих зимових свят, де переважала не зовсім здорова їжа, і стрес від відсутності сонячного світла. Крім того, в цю пору року в овочах та фруктах, навіть при правильному зберіганні, вітамінів майже нема.

-- То як бути?

-- Насамперед, не перевантажуйте організм надмірними фізичною та розумовою діяльністю. Зараз він вимагає максимуму спокою та відпочинку. Обов'язково висипайтеся. А також, незважаючи на погоду, гуляйте щодня хоча б півгодини. Це наситить клітини киснем, покращить обмін речовин, допоможе вивести з організму шлаки, покращить діяльність серцево-судинної та нервової систем. Крім того, під час прогулянок організм отримує необхідний вітамін D, який виробляється завдяки дії сонячного світла.

І, звіcно, приділіть увагу харчуванню. Для цього не потрібно купувати дорогих фруктів або парникових овочів. Згадайте про звичайні яблука, моркву, буряк. Хоча вітаміну С в них небагато, проте яблука містять цінний пектин, а морква та буряк -- вітаміні А, Е, В. Їх можна подрібнювати на дрібній тертушці сирими та заправляти олією (так засвоюються жиророзчинні вітаміни). Пийте чаї з шипшини. А у кого залишилися заморожені літні ягоди, саме зараз час робити з них морси, компоти, киселі.

Незамінними в цю пору року є узвари з сухофруктів. Проте необхiдно правильно його готувати. Для цього фрукти заливають окропом, промивають, знову заливають окропом i настоюють. Сухофруктів має бути стільки, щоб не треба було додавати цукру.

А ще на допомогу організму прийдуть пророслі зерна. Для цього підійдуть зерна пшениці, жита, вiвса, гороху, квасолi, сої. Кориснi вони тим, що мiстять вітаміни С, Е, майже всю групу В. А ще пророслi зерна є чудовим джерелом бiлків для органiзму, мiстять всі необхiднi амiнокислоти.

 

 Передає Ukr.Media.


 // Автор:

Банер

Карта