Фахівець пояснила різницю між столовими та лікувальними мінводами

Перед тим, як купити мінеральну воду, уважно вивчіть етикетку.

Улітку нам радять пити більше мінеральної води: вона і освіжає, і спрагу тамує, і організм необхідними мікроелементами насичує. Проте від арсеналу мінвод у магазинах аж очі розбігаються. Є столові та лікувальні, сильно– та слабогазовані, сульфатні та гідрокарбонатні. А яку ж обрати?

– Що треба знати про мінеральні води?

– Насамперед, мінводи діляться на столові, столово-лікувальні та лікувальні – залежно від рівня мінералізації, – пояснює  Ніна Кільдій, керівника відділу тестувань Науково-дослідного центру незалежних експертиз «Тест». – Столову воду (концентрація солей у них менша за 1 грам на літр) можна пити скільки завгодно, використовувати для приготування страв тощо. Вона стимулює роботу шлунково-кишкового тракту, нирок, підходить для щоденного вживання.

Лікувально-столова вода (мінералізація 1-10 грамів на літр) уже має певні обмеження. Її можна пити лише час від часу, адже вона має певний хімічний склад та вимагає схеми прийому. А лікувальні мінеральні води (мінералізація понад 10 грамів на літр) вживаються виключно з лікувальною метою та лише за призначенням лікаря.

Крім того, залежно від іонного складу, мінводи є хлоридні, сульфатні, гідрокарбонатні, натрієві, магнієві, кальцієві тощо. А ще звертайте увагу на ступінь кислотності, за яким води діляться на кислі та лужні (нейтральний рівень рН – 7, нижчий показник вказує на кислу воду, вищий – на лужну). Та якщо у вас підвищена кислотність шлункового соку, кисла вода лише загострить проблему. Загалом, кожна категорія має як лікувальну дію, так і протипоказання, тому бажано проконсультуватися з лікарем.

– На етикетці часто можна побачити «природна мінеральна» та «штучно мінералізована». Що це означає?

– Природну мінеральну воду добувають із екологічно чистих свердловин, відразу розливають у пляшки та герметично закривають. Така вода найкорисніша, адже містить цінні біологічні активні речовини, унікальний мінеральний та сольовий склад тощо.

На жаль, в Україні таких вод виробляють одиниці, більшість є штучно мінералізованими. Тобто, воду добувають із підземних або централізованих джерел, очищають її ультрафіолетом чи сріблом, а потім додають набір мінеральних речовин.

bazarmedia.info

 


 // Автор:

Банер

Карта