Гречані крупи — цінний дієтичний продукт. Приготовлені з них страви корисні людині будь-якого віку. Особливо корисним є вживання страв з гречаних крупів при шлунково-кишкових захворюваннях, недокрів'ї, розладах нервової системи, захворюваннях нирок.
Гречані крупи містять до 20% білків з високим вмістом лізину і триптофану, крохмалю (до 80%), цукру (0,3-0,5%), органічні кислоти (яблучна, лимонна та інші), вітаміни (В1, В2, РР, Р), макро- і мікроелементи (залізо, кальцій, фосфор, цинк, бор, йод, нікель та кобальт). У траві гречки є багато (1,9-2,5%) рутину.
Препарат з гречки аскорутин має спазмолітичну дію, покращує вуглеводний обмін, зміцнює стінки кровоносних судин.
Гречана крупа є надзвичайно цінним продуктом харчування, особливо вживання її в напівсирому вигляді, а саме: 10 столових ложок гречки засипати в термос і залити 0,5 л кип'ятку. Через 10-12 годин гречка готова до вживання.