Видатні особи - Луї Пастер

27 грудня 1822 року народився Луї Пастер, французький хімік і бактеріолог, основоположник сучасної мікробіології та імунології, який розробив метод консервування (пастеризація) і заходи профілактичної вакцинації проти холери, сибірської виразки, сказу. Пастер все життя займався біологією і лікував людей, не отримавши ні медичної, ні біологічної освіти.
Пастер першим запропонував ідею про можливість життя без мікробів. На цій ідеі базується наука про стерильні організми — гнотобіологія.
Пастер був нагороджений орденами майже всіх країн світу. Загалом він мав близько 200 нагород.

Пастеризація — процес одноразового нагрівання й витримування найчастіше рідких харчових продуктів чи речовин до температур з діапазону 50…65 °C (точне значення температури залежить від виду продукту) протягом 20…30 хвилин або до температур 70…80 °C протягом декількох десятків секунд. Технологію було запропоновано у 1864 році Луї Пастером для знезараження харчових продуктів, а також для продовження терміну їх зберігання.
У процесі такої обробки у продукті гинуть вегетативні форми мікроорганізмів, однак спори зберігаються у життєздатному стані і за сприятливих умов починають інтенсивно розвиватись. Тому пастеризовані продукти (молоко, пиво тощо) зберігають за понижених температур протягом обмеженого періоду часу. Вважається, що харчова цінність продуктів при пастеризації практично не змінюється, оскільки зберігаються смакові якості та цінні компоненти (вітаміни, ферменти тощо).

uk.wikipedia.org

Банер

Карта